Blog

kolač sa kornfleksom i medom

Kolač sa kornfleksom i medom

Kolač sa kornfleksom i medom je osvežavajuća poslastica koja će zadovoljiti vašu slatku želju. Kombinacija hrskavog kornfleksa sa slatkim medom pruža savršen balans ukusa. Ovaj jednostavan recept će vas oduševiti svojom jedinstvenom teksturom i izuzetnim ukusom. Spremite se da uživate u svakom zalogaju ovog ukusnog kolača! Sastojci: 200 g kornfleksa 150 g meda 100 g putera 100 g smeđeg šećera 1 kašičica vanilin šećera 100 g čokolade za kuvanje 50 g seckanih oraha (opciono) Način pripreme: Uzmite veliku posudu i stavite kornfleks u nju. Ostavite ga sa strane. U šerpi, zagrejte puter, med, smeđi šećer i vanilin šećer na srednjoj…

Pročitaj više
paprika sa medom

Paprika sa medom

Paprika sa medom je jednostavno jelo koje donosi savršen balans između slatkoće meda i ukusa pečene paprike. Ova poslastica je brza za pripremu i može se poslužiti kao prilog ili kao deo raznovrsnog obroka. U nastavku vam donosimo recept za pripremu ukusne paprike sa medom. Sastojci: 4 paprike (crvene, žute ili zelene) 2 kašike meda 2 kašike maslinovog ulja 2 čena belog luka (sitno iseckana) So po ukusu Sveži peršun (opciono, za dekoraciju) Način pripreme: Operite paprike, presecite ih na pola i uklonite semenke i unutrašnje bele delove. Isperite paprike ponovo i ocedite. U manjoj posudi, pomešajte med, maslinovo ulje,…

Pročitaj više
prirodni lek za imunitet sa medom

Prirodni lek za imunitet sa medom

Prirodni lek za imunitet sa medom je efikasan način da ojačate svoj imunološki sistem i održite se zdravim. Med je bogat hranljivim materijama i antioksidansima koji podržavaju imunitet. Evo jednostavnog recepta za pripremu ovog leka kod kuće. Sastojci: 1 šolja meda (oko 250 g) 1 limun 1 kašičica đumbira u prahu 1 kašičica cimeta u prahu 1 kašičica kurkume u prahu 1 kašičica crnog bibera Način pripreme: Iscedite sok iz limuna i stavite ga u posudu. Dodajte med u posudu sa sokom od limuna. Med će pružiti slatkoću i dodatne hranljive materije. Dodajte đumbir u prahu, cimet, kurkumu i crni…

Pročitaj više
kopriva sa medom

Med sa koprivom

Med sa koprivom je prirodni proizvod koji kombinuje slatkoću meda sa blagotvornim svojstvima koprive. Ova jedinstvena kombinacija pruža bogatstvo hranljivih materija i lekovitih svojstava. Evo recepta koji će vam pomoći da pripremite ukusan med sa koprivom kod kuće. Sastojci: 1 šaka sveže koprive (oko 50 g) 500 g meda Način pripreme: Prvo, pripremite svežu koprivu tako što ćete je pažljivo oprati pod mlazom hladne vode. Ocedite višak vode i ostavite koprivu sa strane da se osuši. Nakon što se kopriva osuši, stavite je u blender ili seckalicu. Blendirajte je dok ne dobijete finu pastu. Ako je potrebno, dodajte malo vode…

Pročitaj više
orahovača sa medom

Orahovača sa medom

Orahovača sa medom je ukusno piće koje kombinuje aromatične orahe i slatkoću meda. Ova jedinstvena kombinacija pruža osvežavajući i bogat ukus. Evo recepta koji će vam pomoći da pripremite osvežavajuću orahovaču sa medom kod kuće. Sastojci: 200 g oraha 1 l vode 200 g šećera 2 kašičice meda 1 limun 1 štapić cimeta (opciono) Način pripreme: Prvo, pripremite orahe tako što ćete ih oljuštiti i grubo ih iseckati. Možete koristiti seckalicu ili nož za ovaj korak. U velikom loncu, zagrejte vodu do ključanja. Dodajte iseckane orahe i kuvajte ih na laganoj vatri oko 10 minuta. Ovaj korak će pomoći da…

Pročitaj više
pčela

20. jun Svetski Dan pčela

20. jun se svake godine širom sveta obeležava kao Svetski dan pčela, kada se skreće pažnja na važnost ovih malenih, ali izuzetno značajnih insekata. Pčele su ne samo vredni proizvođači meda, već su i ključni oprašivači biljaka, čime igraju vitalnu ulogu u održavanju ekosistema i globalne poljoprivredne proizvodnje. Zašto su pčele važne? Pčele su izuzetno važne za našu planetu iz nekoliko ključnih razloga. One imaju značajan uticaj na očuvanje biodiverziteta, oprašivanje biljaka i globalnu poljoprivredu. Jedna od glavnih uloga pčela je oprašivanje. Kao ključni oprašivači, pčele prenose polen s muškog cveta na ženski cvet, omogućavajući oplodnju i formiranje plodova i…

Pročitaj više
krilca sa medom

Krilca sa medom

Krilca sa medom su savršena kombinacija hrskavosti i slatkoće. Ova ukusna grickalica ili glavno jelo je jednostavna za pripremu i puna bogatih aroma. Sledite korake u nastavku i uživajte u sočnim i slatkim krilcima! Sastojci: 1 kg pilećih krilaca 1/2 šolje meda 1/4 šolje soja sosa 2 kašike susamovog ulja 3 čena belog luka (sitno iseckana) 1 kašičica đumbira u prahu 1/2 kašičice ljute paprike u prahu (opciono) So po ukusu Sveži peršun (opciono, za dekoraciju) Način pripreme: U većoj posudi, pomešajte med, soja sos, susamovo ulje, beli luk, đumbir u prahu i ljutu papriku (ako želite pikantniji ukus). Dobro…

Pročitaj više
kolač sa medom

Kolač sa medom

Kolač sa medom je ukusna poslastica koja je poznata po svom bogatom i sočnom ukusu. Ovaj recept za kolač je jednostavan za pripremu i donosi mirisnu kombinaciju meda i začina. Uživajte u svakom zalogaju ovog slatkog delikatesa! Sastojci: 2 šolje brašna 1 šolja meda 1 šolja smeđeg šećera 1/2 šolje maslaca (omekšalog) 3 jaja 1/2 šolje mleka 1 kašičica praška za pecivo 1 kašičica sode bikarbone 1 kašičica cimeta 1/2 kašičice mlevenog karanfilića Prstohvat soli Šećer u prahu za posipanje (opciono) Način pripreme: U većoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, mleveni karanfilić i so. Dobro promešajte…

Pročitaj više
autoimunske bolesti

Autoimunske bolesti – bolesti savremenog doba

U današnje doba, sve češće se može čuti za autoimunske bolesti i one predstavljaju veliki problem moderne civilizacije. Postoje razne teorije o tome kako i zašto ove bolesti nastaju, ali ih većina teorija povezuje sa ishranom. Šta su autoimunske bolesti? Autoimunskee bolesti su grupa bolesti u kojima imunološki sistem, koji inače štiti organizam od infekcija i bolesti, napada sopstvene ćelije i tkiva. Umesto da prepozna i cilja strane supstance poput bakterija i virusa, imunološki sistem greškom napada zdrave ćelije, što dovodi do upale i oštećenja tkiva. Postoji preko 80 različitih autoimunskih bolesti, a neke od najčešćih uključuju reumatoidni artritis, sistemski…

Pročitaj više
fileti paprike sa medom

Fileti paprike sa medom – savršena kombinacija slatkoće i pikantnosti

Fileti paprike sa medom su ukusno jelo koje kombinuje slatkoću meda sa blagom pikantnošću paprike. Ovaj recept je jednostavan za pripremu i savršen je kao prilog ili lagani obrok. Sledite korake u nastavku i uživajte u ovoj jedinstvenoj kombinaciji ukusa! Sastojci: 4 fileta paprike (crvene, žute ili zelene) 2 kašike meda 2 kašike maslinovog ulja Sok od pola limuna So po ukusu Mleveni biber po ukusu Sveži peršun (opciono, za dekoraciju) Način pripreme: Pripremite paprike tako što ćete ih operati, prepoloviti i ukloniti semenke i unutrašnje bele delove. Isperite ih ponovo i ocedite. U manjoj posudi, pomešajte med, maslinovo ulje,…

Pročitaj više