Za šta je dobar lipov med?

Lipov med poseduje kombinaciju vitamina, proteina i aminokiselina koju ne možemo naći ni u jednoj drugoj vrsti meda. S obzirom na njegovu posebnost, vrlo je delotvoran prirodni lek protiv mnogih tegoba. 

U nastavku pročitajte kako vam to lipov med može poboljšati kvalitet života i zdravlja!

oporavak mišića

Kako se dobija lipov med?

Lipa je listopadno drvo, široke, razgranate krošnje pune listova u obliku srca. To je drvo koje u našoj kulturi ima bogatu istoriju. Od davnina se zna za njena lekovita svojstva, ali i za lekovitost proizvoda dobijenih od njenog cveta, lista ili kore drveta.

U narodu je ranije postojalo verovanje da lipa čuva od uroka i zla, pa su čitave kolonije pravile naselje pored lipovih šuma koje su im pružale hranu, vodu i zaštitu. U slovenskim jezicima naziv ovog drveta ima drevno poreklo od reči „lipati“ – lepiti se, zbog lepljivog soka koji biljka izlučuje.

Nacionalni park Fruška Gora pored lipe obiluje sa preko 1500 biljnih vrsta. Lipa, kao najmedonosnija drvenasta vrsta na Fruškoj gori, prostire se na neverovatnih 12.000 ha. Takođe, zbog razlika u nadmorskoj visini, lipa u nekim područjima ranije cveta tako da su moguće dve pčelinje paše.

Upravo od tog nektara naše pčele prave, prirodni lipov med koji se smatra jednim od najcenjenijih u svetu. Naša narodna, ali i savremena medicina daje mu važno mesto u svakodnevnoj ishrani ljudi. 

Osim izvanrednih i jedinstvenih lekovitih svojstava odlikuje ga bogata, slojevita aroma, sa prijatno gorkastom završnicom na nepcu. Umerene je slasti usled idealno izbalansiranog odnosa ugljenih hidrata. Naš, sveže vrcan lipov med tečan je i krasi ga zlatno-žućkasta boja. 

Obično, kroz nekoliko meseci otpočinje proces kristalizacije, te postaje još aromatičniji, a boja intenzivnija.

Kakva svojstva i koje dejstvo ima lipov med?

Svi lekoviti sastojci iz cveta lipe idu direktno u med i u njemu ostaju, te ne postoji mogućnost da se izgube sušenjem lipovog cveta. Lipov med Braće Blizanaca nije filtriran i ne prolazi kroz proces pasterizacije.

Lipov med bogat je flavonoidima kvercetina i kempferola koji imaju protivupalno delovanje, tiliacinom koji ima fitoncidno i dijaforetično delovanje, i ima procenat eteričnog ulja lipinog cveta koje deluje umirujuće na nervni sistem.

Sadrži glukozu, fruktozu, kumarine, tanine, ugljene hidrate (saharoza, rafinoza, stahioza, oligosaharidi), vitamin C, E, K, karoten, aminokiseline i organske kiseline (jabučna, limunska, glioksalna), makroelementima i elemetima u tragovima (kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, cink).

Poseduje antipiretičko, dijaforetično, ekspektorantno, imunostimulativno, antibakterijsko, sedativno, diuretičko, spazmolitičko, analgetsko svojstvo.

Lipov med pozitivno deluje kod prehlade, gripa, infektivnih bolesti, bronhitisa, gihta, upale urinarnog trakta i bubrega. Takođe, pokazao se blagotvorno kod neuroze, pojačane nervne razdražljivosti, pojačavanja lučanja žuči i želudačne kiseline, bolnih i poremećenih ciklusa kod žena, lečenje poremećaja reproduktivnog sistema, nepolodnosti.

Lipov med - primena

Lekovita svojstva lipovog meda se najbolje ispoljavaju u čaju ili direktnom konzumacijom tako što ga ustavite u usta i pustite da se lagano topi.

Lipov med i prehlada

Lipov med se najčešće upotrebljava u terapiji prehlade, jer deluje antibakterijski i podstiče iskašljavanje. Stručnjaci kažu da snaga meda u borbi protiv kašlja pre svega leži u njegovoj strukturi koja smiruje iritirana područja. Med oblaže sluzokožu usta i grla, deluje zaštitno, ali i oblaže ogoljene receptor umirujući nadraženu sluzokožu.

Lipov med za jačanje imuniteta

Poznat je kao aktivator metabolizama, obnavlja rezerve energije, ublažava stres i depresiju. 

Za jačanje imuniteta uspešno deluje sledeća receptura: Pomešati pola kilograma lipovog meda sa 150 g sitno iseckanih mladih borovih iglica i ostaviti da odstoji na hladnom mestu dvadeset i jedan dan. Uzimati po kašičicu mešavine dva puta dnevno, pola sata pre jela. Ili pomešati pola kilograma lipovog meda sa 200 g samlevenih semenki koprive i ostaviti da odstoji u frižideru dva dana. Uzimati tri puta dnevno po kašičicu mešavine.

Lipov med i bolovi u želucu

Lipov med poznat je kao sjana namirnica koja stimuliše proizvodnju želudačnog soka i pospešuje eliminaciju toksina iz organizma.

Posebno dejstvo ima u kombinaciji sa čičkom. Samleti svež koren čička u mašini za meso, istisnuti sok i pomešati ga sa lipovim medom u razmeri 1:1. Mešavinu ostaviti da stoji u flaši dvadeset i jedan dan na toplom mestu i zatim je procediti. Pije se po kašika tri puta na dan, pola sata pre jela.

Jasno je da su benefiti za organizam korišćenjem lipovog meda mnogobrojni, međutim kao i uvek preventiva je ono što je na prvom mestu. Brinite o svom zdravlju svakodnevno, tokom cele godine i vaše telo će vam biti zahvalno! Med i pčelinje proizvode Braće Blizanaca možete pronaći u našem online shopu i brzo i lako ih poručiti!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *