Med i antiinflamatorna ishrana

Med sadrži uglavnom šećer – fruktozu i glukozu, kao i mešavinu aminokiselina, vitamina, minerala, gvožđa, cinka i antioksidanata. Pored upotrebe kao prirodnog zaslađivača, med se koristi kao antiinflamatorno, antioksidativno i antibakterijsko sredstvo. Antiinflamatorna ishrana postaje sve popularnija, kroz godine, pre svega zbog benefita koje ima po organizam.

oporavak mišića

Šta je inflamacija?

Inflamacija ili upala je deo odbrambenog mehanizma tela. To je proces kojim imuni sistem prepoznaje i uklanja štetne i strane stimuluse i započinje proces lečenja. Upala može biti akutna ili hronična.

Hronična upala se takođe naziva sporo, dugotrajno zapaljenje koje traje nekoliko meseci do nekoliko godina. Generalno, obim i efekti hronične upale variraju u zavisnosti od uzroka povrede i sposobnosti tela da popravi i prevaziđe štetu. Ova aktivnost razmatra patofiziologiju hronične upale i naglašava ulogu interprofesionalnog tima u preduzimanju koraka za kontrolu patologije.

Antiinflamatorna ishrana

Ukoliko ne obratite pažnju na znakove koji ukazuju na to da postoji neka upala u organizmu, ona može da preraste u hronične upalne procese, koji naposletku mogu da uzrokuju različita oboljenja.

Prevencija je i u ovom slučaju najbolje rešenje, a pomoć u tome potražite u određenim namirnicama koje poseduju antiupalna svojstva. Naime, određena hrana smanjuje rizik za razvoj oboljenja koja nastaju zbog oštećenja zdravih ćelija u organizmu. Ona stimuliše imunološki sistem da se bori sa upalama.

Osnova protivupalne ishrane uključuje prevashodno biljnu hranu, poput povrća, voća, pečurki, začina i drugih namirnica. U slučaju da jedete hranu životinjskog porekla birajte divlju ribu, organski uzgojena jaja i meso.

Glavni cilj antiupalne ishrane jeste da smanji upalu. Ona ima svoja tri suba. Prvi jeste da smanji kiselost organizma. Drugi je da smanji trans masti, a treći da održi zdravlje crevne flore.

Žitarice

Jedna od namirnica koje su delimično zastupljene u antiinflamatornoj ishrani jesu žitarice. Gluten u žitaricama doprinosi hroničnom upalnom procesu. Zato treba izbegavati pšenicu, ječam i raž. Dok su bezglutenske namirnice poželjne: heljda, kukuruz, pirinač, kinoa, amaranat, proso. Najbolje je koristiti celo zrno žitarica jer su opne žitarica pune vitamina B kompleksa, kao i vlakana potrebnih za održavanje zdravlja crevne flore.

Voće

Voće koje ima nizak glihemijski indeks, poput bobičastog voća ili citrus, je veoma značajno u antiinflamatornoj ishrani. Antioksidansi igraju veliku ulogu u neutralisanju slobodnih radikala u ljudskom telu. Slobodni radikali su izuzetno štetni jer su veoma nestabilni i imaju tendenciju da pokreću lančane reakcije i oštećuju ćelije i organe. Antioksidansi postoje prirodno u ljudskom organizmu, ali se troše u stresnim trenucima i postoji potreba za njihovim dodatnim unošenjem.

Povrće

Povrće je pored voća, od velikog značaja za unos antioksidanata. Zeleno lisnato povrće poput kelja, blitve i spanaća poseduje protivupalna svojstva i sadrži mnogo fitonutrijenata i antioksidanasa koji pomažu u zaštiti organizma od ćelijskog oštećenja. Zahvaljujući brojnim nutrijentima, poput vitamina A, C i K, vlakana, magnezijuma, gvožđa i kalcijuma, ovo povrće smiruje upale na koži. Takođe pozitivno utiče na zdravlje očiju, kostiju, ali i probavnog sistema.

Meso

Cilj antiinflamatorne ishrane je da smanji kiselost u organizmu. Riba je bogata Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama i to su zdrave masti koje treba unositi u organizam. Dok se crvenog mesa treba kloniti. Ono deklarišemo kao kiselo, odnosno doprinosi kiselosti organizma. Međutim postoje načini da se ova kiselost neutrališe. Kao prvo, treba voditi računa o samoj pripremi mesa: nikako prženje i pečenje. Zatim, koristite više sveže salate uz meso i mešanog povrća. I treće da pijete limunadu dok jedete crveno meso.

Začini

Brojni začini kao što su beli luk, đumbir i kurkuma sadrže brojne komponente koje poseduju antiinflamatorna svojstva. Beli luk je bogat sumpornim jedinjenjima koja podstiču imunološki sistem da se bori sa upalama. Zahvaljujući jedinjenju gingerol đumbir takođe poseduje antiupalna svojstva. Kurkuma obiluje kurkuminom i piperinom, jedinjenjima koja ublažavaju bolove i smanjuju upale.

antiinflamatorna ishrana

Med i antiinflamatorna ishrana

Upala je ključan deo u razvoju hroničnih bolesti uključujući rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, artritis i neurodegenerativne bolesti koje predstavljaju veliki izazov za lečenje. Sa masovnim ubedljivim dokazima o ulozi nutritivne modulacije u prevenciji bolesti povezanih sa zapaljenjem, raste interesovanje za potragu za prirodnom funkcionalnom hranom sa terapijskim i preventivnim delovanjem.

Med, nutritivno zdrav proizvod, proizvode uglavnom dve vrste pčela: medonosna pčela i pčela bez uboda. Pošto obe vrste meda poseduju karakteristična fenolna i flavonoidna jedinjenja, u poslednje vreme postoji intenzivan interes za njihovo biološko i kliničko delovanje protiv hroničnih bolesti izazvanih upalom. Ovo interesovanje bacilo je svetlo na bioraspoloživost i biodostupnost polifenola meda i istakao njihovu ulogu u ciljanju inflamatornih puteva kod poremećaja gastrointestinalnog trakta, edema, raka, metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti i mikrobiote creva.

Ispostavilo se da med i te kako doprinosi očuvanju zdrave crevne flore i doprinosi smanjenju upala u organizmu. 

Ukoliko tražite kvalitetan, prirodan med za svakodnevnu upotrebu ili za lekovite svrhe, Braća Blizanci su pravi izbor za Vas. Naši proizvodi su potpuno prirodni, bez dodataka i hemijskih sredstava.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *