Kako zaustaviti pušački kašalj?

Ljudi koji puše često razvijaju pušački kašalj. Pušenje uzrokuje kašalj jer telo pokušava da eliminiše hemikalije koje ulaze u disajne puteve i pluća putem upotrebe duvana.

Ako je kašalj uporan i traje duže od 3 nedelje, onda se može pretpostaviti da se radi o pušačkom kašlju. Može započeti kao suv i nadražajan, ali, s vremenom može prouzrokovati stvaranje sluzi. Drugi simptomi uključuju upaljeno grlo i bol u grudima.

Šta uzrokuje pušački kašalj?

Cilije su sitne, dlakave strukture duž disajnih puteva. Kada se konzumiraju cigarete, cilije gube deo svoje sposobnosti da izbacuju hemikalije i druge strane materijale iz pluća. Zbog toga toksini ostaju u plućima mnogo duže nego što bi inače. Kao odgovor na to, telo mora više da kašlje kako bi uklonilo hemikalije iz pluća.

Pušački kašalj može biti posebno iritantan ujutru. To je zato što cilije povrate svoju sposobnost da uklone hemikalije iz pluća kada se ne konzumiraju cigarete nekoliko sati. To može učiniti kašalj vrlo neprijatnijim.

pušački kašalj

Koliko pušača ima pušački kašalj?

Pušački kašalj je česta pojava među osobama koje puše.

Studija koja je uključivala mlade vojnike otkrila je da je više od 40 posto učesnika koji su svakodnevno pušili i 27 posto onih koji su povremeno pušili imalo hronični kašalj i proizvodnju sluzi.

S obzirom na to da su učesnici studije imali između 18 i 21 godinu, a pušački kašalj je češći među dugoročnim pušačima, verovatno je da je pravi procenat pušača pogođenih pušačkim kašljem veći od ovoga.

Ne razvijaju svi pušači kašalj, ali on je verovatniji među onima koji dugo koriste duvan.

Simptomi

Nedostatak daha i bol u grudima mogu biti simptomi koji prate pušački kašalj.

U ranim fazama pušačkog kašlja, kašalj je obično suv.  U kasnijim fazama, kašalj može proizvoditi sluz.

Drugi simptomi koji se javljaju uz kašalj uključuju:

  • šištanje prilikom disanja;
  • bol u grudima;
  • nedostatak daha;
  • bolno grlo;

Simptomi pušačkog kašlja se pogoršavaju tokom vremena, osim ako osoba ne prestane pušiti.

Pušački kašalj naspram drugih vrsta kašlja

Pušački kašalj može se razlikovati od drugih vrsta kašlja po simptomima poput proizvodnje sluzi, šištanju u grudima i slično.

Međutim, teško je razlikovati kašalj povezan s bolestima pluća, poput raka ili hronične opstruktivne bolesti pluća, od pušačkog kašlja. To naglašava važnost redovnih medicinskih pregleda, posebno za pušače.

Uzroci

Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, od hiljada hemikalija u duvanu, barem 70 njih je poznato kao uzročnici raka.

Po ulasku u telo, mnoge od ovih hemikalija ometaju funkciju cilija. Istraživanja pokazuju da formaldehid i druge hemikalije usporavaju pokretanje cilija i čak smanjuju njihovu dužinu, čime se omogućava da više toksina dospe u pluća.

Ovaj proces izazvan pušenjem dovodi do upale. Kao rezultat toga, telo pokušava da ukloni supstance kašljem.

Tretmani i kućni lekovi

Postoji nekoliko stvari koje se mogu učiniti kako bi se ublažili simptomi pušačkog kašlja, kao i nekoliko tretmana za olakšanje simptoma.

Nesumnjivo, najefikasniji tretman za pušački kašalj je prestanak pušenja. Međutim, u početku kašalj može trajati ili se čak pojačati nakon prestanka – obično do 3 meseca, ali u nekim slučajevima i duže – dok telo ne eliminiše nakupljene toksine iz disajnih puteva.

Umirite grlo kapima za kašalj, pastilama ili ispiranjem grla sa slanom vodom.

Pijte 6-8 čaša vode dnevno da biste održali sluz u plućima i grlu.

Podignite glavu iznad ostatka tela dok spavate kako biste bili sigurni da vam se sluz ne skuplja u grlu.

Redovno vežbajte 30 minuta dnevno. Vežbanje oslobađa sluz i olakšava iskašljavanje.

Izbegavajte kafu ili alkohol da biste smanjili težinu kašlja. Kafa i alkohol mogu da vas dehidriraju i izazovu iritaciju.

Koristite med u toplom čaju ili vodi ili progutajte kašičicu svakog dana. Med će vam obložiti grlo i smanjiti iritaciju grla.

Komplikacije

Pušenje i pušački kašalj mogu izazvati mnoge komplikacije, a mnogi problemi proizilaze iz oštećenja cilija. Verovatnoća razvijanja jedne ili više komplikacija zavisi od učestalosti pušenja, ozbiljnosti kašlja i ukupnog zdravstvenog stanja osobe.

Komplikacije uključuju:

  • povećan rizik od bakterijskih i virusnih respiratornih infekcija;
  • oštećenje grla;
  • promene u glasu, kao što je promuklost;
  • dugotrajni kašalj i iritacija;

Oštećenje cilija može dovesti do nakupljanja hemikalija u plućima i disajnim putevima, što može igrati ulogu u razvoju raznih ozbiljnijih stanja.

Bronhitis

Bronhitis je upala sluznice bronhijalnih cevi – cevi koje povezuju pluća s nosom i ustima. Simptomi uključuju otežano disanje zbog smanjenog kapaciteta za prenošenje vazduha i prisustvo sluzi u disajnim putevima.

Ako bronhitis traje 3 meseca ili duže, ili se javlja više puta tokom 2 godine, poznat je kao hronični bronhitis. Pušenje je najčešći uzrok ovog stanja.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP)

HOBP je progresivna bolest koja se karakteriše otežanim disanjem. Pojam HOBP obuhvata i emfizem i hronični bronhitis. Simptomi uključuju kašalj, sluz, šištanje i stezanje u grudima.

Emfizem

Oblik HOBP-a koji je uzrokovan oštećenjem alveola – vazdušnih kesica u plućima. Kao rezultat toga, telo se bori da dođe do kiseonika koji mu je potreban. Simptomi uključuju otežano disanje i hronični kašalj.

Nemogućnost zadržavanja urina

Kod žena, pušački kašalj može izazvati stresnu urinarnu inkontinenciju. Neka istraživanja sugerišu da su žene koje puše više izložene riziku za naglu i iznenadnu potrebu za mokrenjem u odnosu na nepušačke žene.

Rak pluća

Pušenje cigareta je glavni uzročnik raka pluća. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, do 90 posto slučajeva raka pluća ono povezuju sa pušenjem. Čak i povremenim pušenjem povećava se rizik od raka.

Upala pluća

Upotreba duvana povećava osetljivost na bakterijske infekcije pluća, kao što je upala pluća. Simptomi upale pluća uključuju kašalj, groznicu i otežano disanje.

Neki ljudi, posebno oni sa osnovnim zdravstvenim problemima, zahtevaju hospitalizaciju zbog upale pluća. Emfizem i neki drugi uslovi mogu se pogoršati ovom infekcijom.

Društveni i emocionalni uticaj

Osim fizičkih efekata, hronični pušački kašalj može uticati na emocionalno i društveno funkcionisanje.

Na primer, stalno kašljanje može ometati san i smetati drugima. To može ometati socijalizaciju ili remetiti porodicu, prijatelje i kolege.

 

Pušački kašalj je čest problem među pušačima. Ovo stanje može rezultirati ozbiljnim komplikacijama. Najefikasniji tretman je prestanak pušenja, ali postoji niz kućnih lekova i praksi koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *