Kako da znam da je med prirodan?

Kristalizacija meda je proces koji mnoge zbunjuje. Popularno mišljenje jeste da ukoliko se med kristalizuje, onda je u njega dodat šećer. Zapravo, kristalizacija meda je potpuno prirodan i spontan proces i ona je jasan znak da je med organski!

Kristalizacija meda je proces koji mnoge zbunjuje. Popularno mišljenje jeste da ukoliko se med kristalizuje, onda je u njega dodat šećer. Zapravo, kristalizacija meda je potpuno prirodan i spontan proces i ona je jasan znak da je med organski!

Šta stoji iza ovog procesa i ko je glavni “krivac” za kristalizaciju meda obasnili su nam Braća Blizanci!

med

Šta je med i od čega se sastoji?

Med je veoma složen pčelinji proizvod, cenjen u narodu i kao hrana i kao lek. Najviše ga koriste deca i starije osobe. Zavisno od vrste biljaka s kojih su pčele sakupljale sastojke, postoji više vrsta prirodnog meda. One su međusobno slične, ali se po izgledu, ukusu i mirisu razlikuju.

Osnovni sastojci meda su:

  • Šećeri (fruktoza i glukoza, više od 70%);
  • Voda (ima je manje od 20%);
  • Mineralne materije;
  • Vitamini, proteini, kiseline i drugo;

 

Kristalizacija meda - kakav je to proces i šta nam poručuje?

Kristalizacija ili granulacija meda je prirodni fenomen kojim med prelazi iz tečnog stanja u polučvrsto stanje. 

“Kada se med  izvadi iz saća, on je u tečnom stanju. Stajanjem, počinje da se kristališe po površini tegle ili kroz celu zapreminu. Kojom brzinom će se med kristalizovati zavisi od same vrste meda. Kristalizacija ne utiče na kvalitet meda, osim na boju i teksturu. Kristalisani med se ne kvari i čuva ukus i kvalitet tečnog meda. Neki korisnici više vole kada je u ovom stanju, jer ga je lako namazati na hleb bez kapanja, a i ukus mu je značajno bogatiji. Retko gde možete osetiti takvo bogatstvo aroma kao kada lagano žvaćete krupne kristale meda” priča Milosav.

Ne kristališu se svi medovi na isti način. Neki će se delimično kristalisati i formirati dva sloja, tečan deo pri vrhu, a kristali pri dnu, kao što je slučaj sa livadskim medom. Dok će se neki, vrlo brzo kristalisati kroz celu zapreminu, kao što možemo videti kod meda od uljane repice.

Kristalizacija meda - zašto dolazi do toga?

Dva glavna šećera u medu jesu fruktoza (vočni šećer) i glukoza (grožđani šećer). Za proces kristalizacije “kriva” je glukoza u medu! Kada ona prelazi iz rastvora u čvrsto stanje tada dolazi do kristalizacije meda. Kristali se stvaraju oko prirodnih supstanci koje med sadrži, kao što je polen. To je potvrda da med nije pretrpeo nikakvu obradu, pasterizaciju ili filtraciju, i da je potpuno prirodan.

Rastopljeni šećer, koji ćete često naći u trgovinama kao pokušaj zamene za med, ne može da se kristalizuje, tako da je kristalizacija meda svojevrsna potvrda da je proizvod koji kupujete ili koristite organski.

Da li se kristalizacija meda može sprečiti?

Sve do danas, potpun odgovor na pitanje da li se proces kristalizacije meda može sprečiti ostao je nepoznanica. Ono što je nauka upela da pokaže jeste da je mogu podstaći određene okolnosti poput:

  • Transporta;
  • Potresanja;
  • Pretakanja i sl;
  • Temperatura;

Ukoliko niste među onima koje vole da konzumiraju med u kristalnom stanju, on se lako može vratiti u prvobitno stanje jednostavnim zagrevanjem. Nikako ne dozvolite da med dođe u direktan dodir sa izvorom zagrevanja, već posudu sa kristalisanim medom staviti u posudu sa zagrejanom vodom i tako topiti. Temperatura vode ne treba da bude viša od 70 stepeni. Međutim, ovom procesu ne treba pristupati iz razloga što za posledicu može imate degradaciju – gubljenje osetljivih sastojaka koje sadrže aminokiseline, a pre svega vitamina. Zato je mnogo bolje med trošiti u kristalnom stanju.

Kristalizovani med - primena

Da je med zdrav i bolja alternativa od šećera, to je postalo jasno svima. Katalizatori, odnosno materije koje pokreću ili ubrzavaju kristalizaciju meda su polenova zrnca, sine čestice voska i propolisa što značajno utiče na poboljšanje kvaliteta i lekovitosti meda. Osim višesturke primene u prehrambene svrhe, med u kristalizovanom stanju odličan je kao kozmetički proizvod jer blagotvorno deluje na kožu i sluzokožu. Kristalizovan med najčešće se koristi za pravljenje pilinga za kožu. 

Kristalizacija meda - jasan znak da je med prirodan!

Kako je prirodna karakteristika meda ocenjena kao mana kod potrošača to i dalje ostaje nepoznato. Kristalizacija meda je svojstvo, prirodna osobina kojom se čuvaju sve hranljive materije koje se u njemu nalaze. Med iz košnice, vrcan med, treba i mora da se kristalizuje. Tako da ukoliko vam nude da kupite med, a niste sigurni šta vam se to prodaje, uvek možete tražiti ukristalisan med i biti sigurni da ste kupili organski proizvod. Ili kupujte med, direktno od proizvođača.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *