Med i hrono ishrana

Hrono ishrana je sve popularniji način života koji se fokusira na korišćenje hrane u skladu sa prirodnim ritmom organizma. Ova vrsta ishrane pomaže da se unapredi zdravlje i da se smanji rizik od mnogih bolesti, uključujući i one povezane sa prekomernom telesnom težinom.

Kako i kada uklopiti med u hrono ishranu, saznajte dalje u tekstu!

hrono ishrana

Šta podrazumeva hrono ishrana?

Hrono ishrana je nastala u Francuskoj 80-tih godina prošlog veka i zasnovana je na principu da možete jesti koliko god želite, uključujući i masti, ugljene hidrate i proteine. Ipak morate poštovati određena pravila koja će vam pomoći da izgubite težinu i očuvate zdrav izgled. Hrono ishrana se, u suštini, bazira na praćenju vašeg dnevnog ritma. To znači da jedete određenu vrstu namirnica u određeno doba dana. Zbog svoje efikasnosti, ova dijeta je postala jako popularna.

Hrono ishrana za početnike

U hrono ishrani obroci su podeljeni na doručak, ručak i večeru, a imate i užinu. Na taj način sprečićete da se masti nagomilaju u organizmu i da se stvori višak kilograma. 

Pre nego što počnete da se hranite na ovaj način poželjno je obratiti se stručnim licima da bi se utvrdilo u kakvom je stanju vaš organizam. Osobe koje imaju višak kilograma ne bi trebale da se upuste u ovaj režim ishrane bez stručnih ljudi koji bi vodili čitav proces mršavljenja.

Hrono ishrana - restrikcija

Kada je u pitanju hrono ishrana restrikcija je period u kojem čistite organizam od toksina, a tek onda gubite višak kilograma. 

Restrikcija u hrono ishrani je nastala kako bi osobe koje žele da smršaju imale brže rezultate. 

Hrono ishrana nema ograničenja po pitanju hrane. Jedini izuzetak je ukoliko želite da poštujete restriktivni period, koji uobičajeno traje 28 dana, zato što je toliko vremena potrebno vašem telu da se očisti od toksina.

Restrikcija može potrajati manje, ali i duže u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da izgubite. Mnogi zagovornici hrono dijete nisu ni bili u fazi restrikcije, ali su opet izgubili kilažu, samo sporije. 

Zabranjeno je:

  • unositi šećere, i oni se potpuno  izbacuju;
  • skrobno voće, jer je puno šećera;
  • sve vrste grickalica;
  • veštački zaslađivači;
  • Iako su dozvoljena peciva, ona ne smeju da budu od pšeničnog i kukuruznog brašna. Hleb i peciva možete da pravite od heljdinog, speltinog, ovsenog, ječmenog, raženog ili bilo kojeg drugog integralnog brašna. Poželjno je da sami pravite beskvasne hlebove mešajući brašna po želji;

Kada završite fazu restrikcije, sledi period bez ograničenja i to je zapravo zdrav režim ishrane kojeg bismo se trebali pridržavati ceo život. U hrono ishrani je vrlo malo toga zabranjeno, pa postoji bezbroj opcija za kombinovanje namirnica.

Med u hrono ishrani

Med je jedna od superhrana koju možete uključiti u hrono ishranu,ali ne u periodu restrikcije, zahvaljujući njegovim mnogobrojnim zdravstvenim prednostima. Ovaj prirodni proizvod sadrži mnoge hranljive materije, uključujući minerale, antioksidanse i enzime, koji su ključni za optimalno funkcionisanje organizma.

Međutim, kada je reč o medu, važno je da se koristi umereno. Preporučuje se da se dnevna konzumacija meda kreće od 1 do 2 kašike. Ukoliko se pridržavate hrono ishrane, med možete koristiti kao zdravu alternativu šećeru u toku dana, uzimajući ga uz obroke bogate proteinima i ugljenim hidratima.

Još jedna važna stvar kod korišćenja meda u hrono ishrani je da se biraju kvalitetni proizvodi, koji su potpuno prirodni i bez dodataka. Braća Blizanci su ponosni proizvođači prirodnog meda, a njihov livadski, bagremov, med od uljane repice, lipov i druge vrste meda su odličan izbor za one koji žele da unaprede svoju hrono ishranu.

oporavak mišića

Ukoliko želite da iskoristite sve prednosti meda u hrono ishrani, počnite danas da ga uključujete u svoju dnevnu ishranu. Samo nekoliko kašika meda dnevno mogu da vam pomognu da unapredite svoje zdravlje i da se osećate bolje.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *