Za šta se koristi med od uljane repice?

Med od uljane repice je veoma svetao, neverovatno kremast i sadrži cvetni polen, u velikoj meri. Obiluje mineralima, vitaminima i polenom. Lako se vari i smatra se dragocenim poklonom koji nam priroda daje.

Med od uljane repice je veoma svetao, neverovatno kremast i sadrži cvetni polen, u velikoj meri. Obiluje mineralima, vitaminima i polenom. Lako se vari i smatra se dragocenim poklonom koji nam priroda daje. Kvalitet ovog meda je izvanredan, a o njegovoj lekovitosti se već decenijama zna mnogo.

Saznajte u nastavku za šta je sve blagotvoran i kako ga možete koristiti.

oporavak mišića

Kako se koristi med od uljane repice?

Preporučuje se da se med od uljane repice konzumira ujutru, najbolje pre doručka. Takođe, zbog kremaste strukture, idealan je kao dodatak vodi, mleku, čaju ili smutiju.

Pravi sladokusci znaju da je med od repice poseban, kako zbog teksture, tako zbog ukusa. Zanimljiv je i pruža sasvim drugačiji doživljaj konzumacije meda. Pored njega, ističu se bagremov i livadski med, kao najpopularniji. 

Naši kupci su oduševljeni medom od uljane repice. Na Futuškoj pijaci uvek se interesuju kako je med napravljen i kakva svojstva ima, a mi ih redovno ponudimo jednom kašičicom, kako bi se uverili u njegov kvalitet. Ako i vi želite da probate naš prirodni med od uljane repice, možete ga poručiti i tegla puna zdravlja biće za kratko vreme na vašoj kućnoj adresi. 

Po čemu je med od uljane repice poseban?

Med od repice je monofloran, što znači da potiče od nektara jedne vrste cvetova. Boja meda od repice može biti od bledo žute do ćilibarne, u zavisnosti od toga kada pčele sakupljaju nektar tokom sezone. 

Kako stari ili ako se ostavi na direktnoj sunčevoj svetlosti, boja će postati tamnija. Med  ima blag ukus sa primesama putera i orašastih plodova.

Vrcani med od uljane repice proizvodi se u proleće, kada cveta repica. Medonosne pčele sakupljaju nektar sa ovih cvetova i koriste ga za pravljenje sopstvenih dragocenih proizvoda. 

Uljana repica je jednogodišnja biljka koja se uzgaja radi dobijanja ulja. U semenu ove biljke ima 40% ulja i 20% belančevina.

Uzgaja se od 15. veka, tako da nije ni čudo što postoji mnogo sorti uljane repice! Cvetovi uljane repice su veoma privlačni pčelama, pa ih na poljima uljane repice uvek ima u izobilju. Cveće proizvodi mnogo nektara, što čini med proizveden od ovih biljaka veoma slatkim i bogatim.

Kako možete koristiti ovu vrstu meda u ishrani?

Zbog svog ukusa i teksture, vrcani med od repice se često dodaje kuvanim i pečenim specijalitetima. Takođe, možete ga koristite i umesto šećera, za kolače i poslastice. Ukus vaše hrane može da dobije sasvim drugačiju notu, u šta ćete se uveriti kada budete različitim jelima dodavali ovaj med. 

Zdravstveni benefiti meda od uljane repice

Vrcani med od repice će pozitivno delovati na digestivni trakt, takođe i na bolesti prostate. Prirodni med vrhunskog kvaliteta nije toliko zastupljen u prodaji, jer pčelari izbegavaju da ga plasiraju po prodavnicama, baš zbog mogućnosti vrenja. Kada naiđete na ovaj med, znajte da sadrži i neke dodatne sastojke, kako bi uspevao da odoli različitim temperaturama.

Kada poželite prirodan, kvalitetan i svež med od uljane repice, najbolje je da ga naručite direktno od proizvođača. 

Med ove vrste će pozitivno delovati na digestivni trakt, takođe i na bolesti prostate. Prirodni med vrhunskog kvaliteta nije toliko zastupljen u prodaji, jer pčelari izbegavaju da ga plasiraju po prodavnicama, baš zbog mogućnosti vrenja. Kada naiđete na ovaj med, znajte da sadrži i neke dodatne sastojke, kako bi uspevao da odoli različitim temperaturama.

Kada poželite prirodan, kvalitetan i svež med od uljane repice, najbolje je da ga naručite direktno od proizvođača. 

Med - prirodni lek za alergije, mršavljenje, dijabetes..

  • Dijabetes: Velika količina antioksidanata i nizak glikemijski indeks čine med od uljane repice idealnim za osobe sa dijabetesom. Ovaj zaslađivač može pomoći u poboljšanju metabolizma glukoze i smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.
  • Alergije: Med od uljane repice sadrži polen, što može biti korisno za osobe sa sezonskim alergijama. Sadrži visok nivo vitamina C, kao i masne kiseline koje mogu pomoći u smanjenju upale uzrokovane alergijama.
  • Nega kože: Med od uljane repice ima antibakterijska svojstva koja ga čine korisnim za lečenje akni i drugih stanja kože kao što su ekcem ili psorijaza. Ovaj zaslađivač takođe pomaže u sprečavanju preranog starenja jer sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala u telu.
  • Gubitak težine: Visok sadržaj vlakana u medu od uljane repice pomažu vam da se duže osećate sito, što znači da možete jesti manje i izgubiti težinu.
  • Bolje varenje: Med sadrži prebiotike i probiotike koji promovišu zdravo varenje. Pomažu u obnavljanju ravnoteže dobrih bakterija u crevima i poboljšavaju rad creva, što ih čini odličnim za ljude sa problemima sa dijarejom ili opstipacijom.
  • Jak imunitet: Vitamin C u medu pomaže u borbi protiv infekcija i jača vaš imuni sistem povećavajući proizvodnju belih krvnih zrnaca. Antioksidansi koji se nalaze u ovom zaslađivaču takođe štite vaše telo od oksidativnog stresa i smanjuju upalu izazvanu slobodnim radikalima u telu.

Redovna konzumacija meda od uljane repice

Od srca vam savetujemo da probate ovu vrstu meda, i da uživate u njegovim blogotvornim dejstvima. Videćete poboljšanje u svom zdravlju veoma brzo. Med možete da koristite nekoliko puta u toku dana, ali je idealno da ga uzimate na prazan stomak, za najbolje dejstvo. Kasnije u toku dana, možete da ga dodate svojim napicima ili ukusnim jelima. 

Jedno je sigurno – poslastica od uljane repice će definitivno ispuniti vaša očekivanja. Kada izaberete med proverenog kvaliteta, u vašem organizmu se odvijaju velika poboljšanja.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *