Rolat sa kremom od vanile i jagodama

Medeni rolat sa kremom od vanile i osvežavajućim dodatkom jagoda je izvanredna poslastica koja spaja bogatstvo meda, nežnost vanile i svežinu jagoda u jedinstvenom desertu. Ovaj recept donosi harmoniju ukusa i tekstura, počevši od vazdušaste i sočne kore obogaćene medom, do kremaste vanilinog fila koji se savršeno sljubljuje sa svakim zalogajem. Svojom jednostavnom pripremom i raskošnim ukusom, ovaj rolat obećava da će zadovoljiti sva čula i postati omiljeni deo vaše poslastičarske kolekcije. Otkrijte kako se slatkoća meda, nežnost vanile i osvežavajući ukus jagoda spajaju u savršenoj simfoniji ukusa u ovom neodoljivom desertu, koji će očarati i najprobirljivije sladokusce.

Sastojci za koru:

  • 4 jaja;
  • 1/2 šolje meda;
  • 1/2 šolje brašna;
  • 1 kašičica praška za pecivo;

Sastojci za krem od vanile:

  • 2 šolje mleka;
  • 4 žumanca;
  • 1/2 šolje šećera;
  • 2 kašike gustina;
  • 1 kašičica ekstrakta vanile;

Priprema kore

  • Prvo pripremite koru tako što ćete umutiti jaja sa medom dok ne dobijete penušavu smesu.
  • Zatim postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, sve vreme mešajući dok se svi sastojci ne sjedine.
  • Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok kora ne postane zlatno smeđa i ne uhvati se za rubove pleha.

Priprema kreme od vanile

  • U šerpu stavite mleko i ekstrakt vanile da provri.
  • Umutite žumanca sa šećerom i gustinom u drugoj posudi dok ne dobijete glatku smesu.
  • Polako dodajte vrelu smesu od mleka u smesu sa žumancima, stalno mešajući kako biste sprečili grudvice.
  • Vratite smesu nazad u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
  • Kada se krema zgusne, skinite je sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Sastavljanje rolata

  • Kada je kora pečena i ohlađena, premažite je ravnomerno kremom od vanile.
  • Po kremi rasporedite iseckane jagode.
  • Pažljivo, ali čvrsto, uvijte kore u rolat koristeći papir za pečenje kako biste olakšali proces uvijanja.
  • Rolat prebacite na poslužavnik i pospite ga šećerom u prahu pre služenja.
  1.  
rolat

Pre sečenja rolata, ostavite ga u frižideru da se dodatno stegne i ohladi. Secite rolate na tanke kriške i poslužite ih kao elegantan desert za posebne prilike ili kao slatki zalogaj uz popodnevnu kafu ili čaj.

Uživajte u svakom zalogaju ovog divnog medenog rolata, koji će osvojiti svačije srce svojom slatkocom i punoćom ukusa!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *