Kako napraviti prirodne maske za lice?

Pored široke primene koju ima u prehrambenoj industriji, med je sjajan proizvod koji se koristi u nezi kože. Iako je često potcenjen, zahvaljujući lekovitoj vrednosti koju poseduje, zaista je nezamenljiv sastojak u mnogim kozmetičkim preparatima

Pored široke primene koju ima u prehrambenoj industriji, med je sjajan proizvod koji se koristi u nezi kože. Iako je često potcenjen, zahvaljujući lekovitoj vrednosti koju poseduje, zaista je nezamenljiv sastojak u mnogim kozmetičkim preparatima. Svako ko ga je uvrstio u svoju svakodnevnu negu bio prijatno iznenađen.

Dodatno je bitno obratiti pažnju da se koristi isključivo prirodan med, jer “rastopljeni šećer“ koji često možete pronaći u trgovinama, neće pružiti gotovo nikakve benefite koži.

Zašto koža voli med?

Koža je naš najveći organ i sastoji se od čak 70% vode. Zato je za nju veoma važno da bude hidrirana. Osnovno dejstvo meda, kada se nanese na kožu, jeste da prikuplja vlažnost iz atmosfere i poboljšava prirodnu sposobnost kože da zadržava vlagu. Ublažava suvoću čineći kožu izuzetno mekanom i glatkom. Osim toga, tonira i zateže kožu dajući joj svež i sjajan izgled. Kada se nanese na kožu, med stvara nevidljivu barijeru protiv bakterija koje uzrokuju akne, oštećenja i faktora sredine. Može da reši mnoge probleme sa kožom, od većih oštećenja do preventivne zaštite. Med je jedan od najsvestranijih prirodnih proizvoda. Sadrži vitamine B i C, kalcijum, gvožđe, kalijum, natrijum, kao i aminokiseline i enzime. 

Ko sme koristiti med u nezi kože?

Kada je reč o nezi kože, med mogu koristiti sve osobe bez obzira na tip kože, bitno je samo ustanoviti da ne postoji alergijska reakcija. Najviše benefita osetiće suva i osetljiva koža. Učestalost korišćenja uvek zavisi od problema sa kožom koji imate.

Sirov med možete koristiti samostalno ili u kombinaciji sa nekim sastojcima. Imajte na umu da med u rutini nege kože ne treba kombinovati sa limunom, sodom bikarbonom ili biberom.  

oporavak mišića

Med u nezi kože - benefiti

Med je snažan saveznik u borbi protiv mikroba i gljivica na vašoj koži. On ubrzava cirkulaciju i jača kožu, pritom daje koži zdravu, ružičastu boju. S obzirom na to da se bori protiv bakterija i ponaša kao antiseptik, on takođe predstavlja idealno sredstvo za borbu protiv akni i bubuljica.

Pomaže regeneraciji kože posle izlaganja suncu, kao i kod opekotina nastalih istom prilikom. Zahvaljujući antioksidantima, ali i mnogim drugim sastojcima koji revitalizuju i hidriraju kožu, ovo čudotvorno prirodno sredstvo pokazalo se kao odličan saveznik u borbi protiv prvih znakova starenja.

Med ima antiflamatorno svojstvo koje mu pomaže pri sprečavanju infekcija i ubijanju bakterija. Prirodan je antiseptik, zato je nanošenje meda odličan način da se ubrza zarastanje rane, ali i spadanje otoka.

Izuzetno je uspešan u čišćenju kože! Enzimi prisutni u medu omogućavaju mu da uđe u kožu dok je pročišćava i dubinski očisti pore, pritom da je ne isuši. 

Iako je med sjajna stvar za kožu, ne smemo zaboraviti da je najvažnije ono što unosimo u svoj organizam. Unošenjem meda obezbeđujemo organizmu veliku količinu vitamina (B1, B2, B6, C) i minerala kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum i bakar. Sve te hranljive supstance pomažu obnavljanju ćelija, kako kože, tako i čitavog tela. Ovo tečno zlato, brzo i lako možete poručiti u našem online shopu. 

Med u nezi kože

Med u nezi kože - načini primene

Med možete koristiti u raznim DIY maskama za kožu. Koristite ga samostalno tako što nanesite direktno na kožu, sačekajte oko 20 minuta, a zatim isperite lice pritom ga blago masirajući kružnim pokretima. Ova maska će hidrirati i umiriti kožu obezbeđujući joj mekoću, nežnost i zdrav sjaj. Ili ga koristitie u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima.

Livadski med odličan je za negu usana. Sve što je potrebno da uradite jeste da ga nanesete direktno na usne i nakon nekoliko minuta isperete. Ili ga iskoristite u kristalizovanom stanju kao piling.  

Med vam može pomoći u smanjenju otoka i crvenila, naročito bagremov med, zbog njegovih antiflamatornih svojstva. Doprinosi i lečenju bubuljica eliminisanjem baktreija koje ih uzrokuju. Nanesite med direktno na bubuljicu, ostavite 10-15 minuta i isperite mlakom vodom.

Možete sebi napraviti ugođaj iz salona, tako što ćete u svoju toplu kupku, nakon napornog i stresnog dana, ubaciti supenu kašiku meda i pustiti da se rastopi. Vaša koža, a i nervni sistem, biće vam zahvalni.

Kada celokupni ritual nege bude pri kraju, ne zaboravite na ruke i zanoktice. Utrljajte med u zanoktice i ostavite da deluje 5-10 minuta, zatim isperite. Med će ih omekšati i sprečiti ljuštenje.

Osnovno dejstvo meda jeste da prikuplja vlažnost iz atmosfere i poboljšava prirodnu sposobnost kože da zadržava vlagu. Isto tako, med deluje kada se nanese na kosu. Sve što vam je potrebno za masku od meda jesu dve zrele banane, pola šolje prirodnog meda i četvrtina šolje maslinovog ulja. Pomešajte sastojke do glatke smese, nanesite na kosu i kožu glave i isperite hladnom ili mlakom vodom i šamponom nakon 20-25 minuta. Očešljajte se kako biste uklonili višak maske i ponovo isperite kosu. Ovu masku možete koristiti 2-3 puta mesečno. 

Od srca vam savetujemo da uvrstite med u svakodnevnu rutinu nege kože. Vaša koža će izgledati znatno lepše!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *