Šta staviti na ranu od opekotine: melemi koje možete napraviti kod kuće!

Opekotine su povrede kože koje nastaju kada koža stupi u direktni kontakt sa izvorom toplote, električnom strujom ili hemijskim sastojkom. One mogu biti različitog intenziteta, od blažih površinskih do težih dubinskih. Međutim, veoma je važno pitanje šta staviti na ranu od opekotine iz razloga što mogu da dovedu da ozbiljnih poslednica ukoliko se ne tretiraju adekvatno.

Koji su prvi koraci kada nastane opekotina?

Postoji niz radnji koje mogu pomoći kod opekotine odmah nakon što je nastala:

  • Uklonite odeću i nakit koji mogu dopreti do opekotine. Ako je neophodno, iskoristite makaze;
  • Ohladite opekotinu vodom. Temperatura vode treba biti između 8C i 25C;
  • Izbegavajte da zavijate ranu od opekotine tkaninama koje mogu ostaviti končiće na opekotini, tako je možete dodatno kontaminirati;
  • Nikako ne stavljajte led na opekotinu, možete pogoršati situaciju;

Šta staviti na ranu od opekotine - prirodni proizvodi

Veoma je važno da se opekotina dobro tretira kako bi se sprečio razvoj infekcije i omogućilo brže zarastanje. Dakle, u prvih 24h od nastanka opekotine preko nje nemojte stavljati ništa. Nekon toga, uz lekarski savet, može se pristupiti negovanju rane. Ako ste alergični na neke od sastojaka u komercijalnim melemima za opekotine ili želite da koristite prirodne proizvode, postoji nekoliko opcija za meleme koje možete napraviti kod kuće.

Med je prirodno antiseptičko sredstvo koje može da pomogne u sprečavanju infekcije i poboljša proces zarastanja. Ako imate livadski med, bagremov med, med od uljane repice, lipov med ili drugi vrstu prirodnog meda, možete ga koristiti za laganu opekotinu. Med možete naneti na ranu pomoću čistog pamučnog štapića ili ga razmutiti u toploj vodi i naneti na ranu pomoću gaze.

Polen je prirodni proizvod koji se može koristiti za laganu opekotinu. On sadrži enzime i hranljive materije koji mogu da pomognu u zarastanju rane. Polen možete razmutiti u toploj vodi i naneti na ranu pomoću gaze.

Propolis je prirodni proizvod koji se koristi u mnogim prirodnim proizvodima za lečenje rana. On sadrži antiseptička i protivupalna svojstva koja mogu da pomognu u sprečavanju infekcije i poboljšaju proces zarastanja. Propolis kapi možete naneti direktno na ranu ili ih razmutiti u toploj vodi i naneti na ranu pomoću gaze.

Aloe vera je biljka koja se dugo koristi za lečenje opekotina i drugih kožnih problema. Ona ima sposobnost da umiri oštećenu kožu i da pomogne u njenom zaceljivanju. Možete koristiti sveže isceđen sok od aloe vere ili gotove proizvode koji sadrže aloe veru u sastavu.

Maslinovo ulje je još jedan prirodni lek koji se može koristiti za lečenje opekotina. Ono sadrži mnoge hranljive sastojke koji pomažu u zaceljivanju rane i sprečavaju infekciju.

Mleko i soda bikarbona se mogu kombinovati u prašak i naneti na ranu od opekotine. Ova kombinacija ima protivupalno i zaceljujuće dejstvo, te pomaže da se rana brže zaraste.

Kamilica je biljka koja se dugo koristi za lečenje opekotina, jer ima protivupalno dejstvo i pomaže u smanjenju bolova. Kamilica se može koristiti u obliku čaja ili se njena sokovita smola može naneti direktno na ranu.

med

Koji med je najbolji za pravljenje melema za ranu od opekotine?

Sve vrste meda su korisne za lečenje različitih povreda, uključujući i opekotine. Međutim, neke vrste meda mogu biti posebno korisne za pravljenje melema za opekotine, jer sadrže dodatne hranljive sastojke i imaju specifična dejstva.

Jedan od najboljih medova za pravljenje melema za opekotine je livadski med. On sadrži visok nivo antioksidanata i ima protivupalno dejstvo, što ga čini idealnim za lečenje opekotina. Livadski med se može nanositi direktno na ranu ili se može pomešati sa drugim sastojcima, kao što su maslinovo ulje ili aloe vera, da bi se dobio melem za opekotine.

Bagremov med takođe može biti koristan za pravljenje melema za opekotine. On sadrži visok nivo antioksidanata i ima protivupalno dejstvo, te se može koristiti u slične svrhe kao i livadski med.

Med od uljane repice je još jedan dobar izbor za pravljenje melema za opekotine. On sadrži visok nivo hranljivih sastojaka i ima protivupalno dejstvo, te se može koristiti za lečenje različitih povreda.

Lipov med je takođe koristan za pravljenje melema za opekotine, jer ima protivupalno dejstvo i pomaže u smanjenju bolova.

Ukoliko tražite kvalitetan, prirodan med za lekovite svrhe, pravljenje tinktura ili melema, Braća Blizanci su pravi izbor za Vas. Ne samo da su naši proizvodi odličnog kvaliteta, već su i pristupačni po ceni.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *