Za veće količine i distribuciju meda možete nas kontaktirati na + 381 66 10 25 42
Kako se prave tinkture sa medom?
Tinkture sa medom su moćne, prirodne i zdrave. Možete ih koristiti u različite svrhe.
Med je vekovima poznat u mnogim kulturama. S vremenom, menjao je i dobijao nove načine primene. Vrlo brzo postalo je jasno da se med može koristiti i za pravljenje raznih alkoholnih pića, na primer tinktura koje se ujedno ukusni delikatesi i lekoviti napici.
Više o tinkturama sa medom pročitajte dalje u blogu!
Šta je to tinktura sa medom i za šta se koristi?
Tinkture su najčešće koncentrovani biljni ekstrakti dobijeni potapanjem kore, ploda, lista ili korena jedne ili više biljaka u alkoholu. Međutim, umesto biljaka često se koristi i prirodni med koji gotovo jednako lekovit jer obiluje vitaminima, mineralima i aminokiselinama.
Alkohol se koristi zato što se najvažniji lekoviti sastojci, kao što su esencijalna ulja, smole, alkaloidi, steroidi i brojne druge bio-hemijske supstance ili fitohemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu, nego u vodi (čaju) ili na bilo koji drugi način. Štaviše, određene važne fito hemikalije se mogu rastvoriti jedino u alkoholu.
Lekoviti sastojci tinktura mogu se lakše svariti i asimilovati nego same sirove biljke, biljne kapsule ili med, naročito ako je varenje kod čoveka loše. Lekoviti sastojci tinktura ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Zato tinkture mogu da čine, između ostalog, prvu pomoć i lek za hitne slučajeve. Tinkture sa alkoholom kao bazom su dobre i kao antiseptici za otvorene rane.
Tinkture postoje hiljadama godina i ključna su komponenta tradicionalne medicine.
Tinktura sa medom i biljem
Napitak dobijen kombinovanjem meda sa biljem je pun pogodak za jačanje imunog sistema u jesenjem periodu. Tinktura sa medom i biljem obiluje vitaminima, ali preporučuje se unos manje količine iz razloga što sadrži alkohol. Tinktura je gusta i mirisna, prate je nežne biljne note.
Sastojci:
- 8 kafenih kašičica meda
- 1 l vodke
- 3 kašene kašičice korijandera
- 1 kašika limunovog soka
- 3 kafene kašičice majčine dušice
Priprema:
Bilje dobro operite i očupkajte sa peteljke.
U posudu stavite med i malo ga razredite sa limunovim sokom i polovinom alkohola. Dobro pomešajte da dobijete ujednačenu smesu.
Zatim dodajte iseckano bilje. Dodajte ostatak alkohola i dobro promešajte. Prebacite smesu u neku posudu koje se može zatvoriti poklopcem, u kojoj će napitak provesti narednih 60 dana.
Nakon tog vremena, procedite napitak na gazu ili gustu cediljku i spreman je za konzumiranje.
Alkoholna tinktura od meda
S obzirom da med u tinkturi često zna imati oštar miris i ukus, možete ga razblažiti dodavanjem limete. Kako ne biste narušili ceo sastav tinkture, vodite računa da količina limete bude zaista mala.
Sastojci:
- 100 g meda
- 250 ml izvorske vode
- 500 ml alkohola
Priprema:
Za pripremu tinkture od meda, poznavaoci cene biraju prirodan bagremov med. Voda mora biti izvorska ili voda iz slavine – prethodno prokuvana. Takođe pokušajte odabrati kvalitetniji alkohol (najjači). Tada će medena tinktura dobiti izrazitu aromu!
Tinktura sa medom i đumbirom
Osim blagotvornog učinka koji ima na grlo i disajne puteve, đumbir je sjajan i za probavni trakt i želudac. Da bi se pospešilo varenje hrane, nakon jela, dovoljno je uzeti 2 kašike tinkture sa medom i đumbirom.
Sastojci:
- 110 g meda
- 55 g đumbira
- 700 ml vodka
- 1 ljuta paprika
Priprema:
Narendajte koren đumbira, vodeći računa da ne izgubite sok. Dodajte kašičicu po kašičicu meda i mešajte da dobijete ujednačenu strukturu smese. Zatim dodajte alkohol i dobro pomešajte. Na kraju naseckajte papriku i dodajte je u tinkturu. Prebacite u sud sa poklopcem i zatvoreno držite 15 dana. Svakog dana, promućkajte smesu. Nakon 15 dana, procedure smesu i spremna je za upotrebu.
Tinktura sa medom i belim lukom
U ovoj tinkturi se alkohol gotovo ne oseća. Jačeg mirisa ali blagog ukusa, tinktura sa medom i belim lukom je zaista jedinstvena. Primene su joj višestruke ali i benefiti koje ima organizam pri korišćenju. Kombinacija belog luka i meda može da eliminiše bakterijske infekcije koje se ne mogu lečiti antibioticima.
Sastojci:
- 2 kašike meda
- 2 češnja belog luka
- 500 ml rakije
- Pola limuna
Primena:
Naseckajte pola limuna na komadiće i stavite u posudu u koju planirate da stavite tinkturu da odstoji. Beli luk iseckajte na sitno i izgnječite ga pa dodajte u sud gde je limun. U drugooj posudi pomešajte med i alkohol da dobijete glatku smesu pa je dodajte limunu i belom luku. Ostavite da odstoji 3 dana i procedite pre upotrebe.
Tinktura sa medom i aloe verom
Listovi aloe imaju široku primenu u kozmetičkoj industriji i od davnina se koriste za regeneraciju kože, kose i lečenje rana. Ako pripremite ovu biljku u tinkturi sa medom, njen učinak će se pojačati. Ovaj napitak koristi se u preventivne svrhe i najčešće u kombinaciji sa livadskim medom.
Sastojci:
- 700 g livadskog meda
- 700 ml vodke
- 6 lista aloe
Priprema:
Oprane listove aloe stavite u zamrzivač i tamo držite nedelju dana. Nakon toga, izvadite ih iz zamrzivača i iseckajte na sitnije delove.Pomešajte komade aloe i med i zatim dodajte alkohol pa dobro pomešajte. Ostavite da odstoji u poklopljenom sudu 3 dana. Nakon toga procedite i vaša tinktura je spremna za upotrebu.
Vrlo je bitno da za pripremu ovih tinktura koristite isključivo organski med. Kupujte i poručujte isključivo od proizvođača, da ne bi rizikovali kupovinu šećernog sirupa! Med i pčelinje proizvode Braće Blizanaca možete poručiti u online shopu, ili nas potražite na Futoškoj pijaci!