Zašto je bagremov med dobar za decu?

Bagremov med spada u omiljenu vrstu meda, sa dobrim razlogom. Ukusan je i ima mnoštvo zdravstvenih benefita!

Prvobitno se bagrem sadio u vrtovima i parkovima, gde je predstavljao prelepo i ukrasno drvo, kojem su se svi oduvek divili. Kasnije, on se koristio i za pošumljavanje bujičnih područja, ali i peščara. Iako on danas ima višestruku primenu, najviše se koristi za pravljenje meda.

U svojoj ponudi Braća Blizanci imaju dve vrste bagremovog meda meda – Bođanski i Fruškogorsko-dunavski. 

Saznajte više o njima!

menopauza

Bagremov med - karakteristike

Pored toga što je ukusan, bagremov med je i vrlo zdrav i predstavlja prirodan lek. On se može koristiti za rešavanje mnogih problema koje imate sa organizmom.Potiče od nektara cveta bagremovog drveta karakterističnog za određeno podneblje i klimu. 

Najcenjeniji je od svih svetlih medova. Blagog je, veoma ugodnog mirisa i ukusa. Za razliku od livadskog meda sadrži manju količinu polena, te je pogodniji za korišćenje kod osoba alergičnih na odredjene vrste polena. Svojim energetskim sastavom podiže opštu snagu organizma, budi vedro raspoloženje i brzo oporavlja telo posle fizičkih i umnih napora. 

Bitan je za sportiste, koriste ga trudnice, a u narodnoj medicini koristi se kod stomačno – crevnih obolenja, obolenja jetre i respiratornih infekcija. Kao i svaki med i bagremov med poseduje blage antibakterijske i protivzapaljenske osobine. Odličan je antiseptik, stoga se može koristiti u zaceljivanju sitnih povreda i posekotina.

Uz umerenu fizičku aktivnost konzumiranje bagremovog meda topi kilograme. Med koristi masti u organizmu za oporavak umornih mišića.

Bođanski bagremov med

Uglavnom se dobija posećivanjem velikih bagremovih šuma od strane pčela. Kristališe se veoma sporo zbog minimalne količine polena u bagremovom cvetu.

Poseduje bogat mineralni sastav, pa se preporučuje upotreba zajedno sa čajem od kamilice ili mlekom kako bi se pojačalo kompletno dejstvo.

Fruškogorsko-dunavski bagremov med

Potiče od nektara cvetova bagremovog drveta. Znatno je tamniji od ravničarskih vrsta bagremovog meda, kao što je bagrem Bođanskog regiona. Sadrži u sebi manji postotak šumskog (Medljikinog) meda te je veoma bogat mineralima, naročito gvožđem. 

Kristališe se prilično sporo zbog minimalne količine polenovih zrna cveta bagrema i medne rose. Uglavnom se dobija posećivanjem velikih bagremovih šuma od strane pčela.

Bagremov med i njegova lekovita svojstva

Bagremov med ima brojne benefite za organizam. Sami cvetovi sadrže oko 40 miligrama vitamina C, eterično ulje, 2 miligrama šećera, smolu, sirinogin. 

U semenkama bagrema nalazi se oko 38 odsto belančevina, 13 miligrama masnog ulja, ugljeni hidrati i vlakna. Bogat je vitaminima A, B1, B2, B6. Njihova lekovita svojstva ističu se i po tome što su one pune minerala, kao što su magnezijum, gvožđe, cink, fosfor, natrijum, kalijum, kalcijum. Gotovo sva ta svojstva prenose se u med putem pčela. 

Bagremov med pomaže kod nesanice, vrtoglavice, i blagotvorno deluje na nervni sistem otklanjajući posledice nagomilanog stresa i anksioznosti zbog svog sedativnog svojstva. Takođe, pomaže prilikom oporavka od bolesti, umiruje želudac i vraća energiju. Preporučuje se ljudima koji boluju od anemije i onima koji naporno rade. 

Odličan je kao prvi med koji biste ponudili deci (nakon navršene godine starosti), kao i onima koje se oporavljaju od dugih lečenja nekih bolesti.

Bagremov med za decu

Med je izuzetno hranljiv za decu, ali ih treba upoznati s njim tek nakon navršenih godinu dana. Pre toga, nije bezbedno uvoditi med u ishranu zbog nezrelosti njihovog probavnog sistema. Bagremov med preporučuje se kao prvi izbor koji ćete ponuditi deci iz razloga što sadrži manju količinu polena i blagog je, ugodnog ukusa.

Zašto je med tako dobar za decu?

  • Energetski jak: kašičica meda daje približno 20-30 kalorija. Može se dodavati u obroke deteta kako bi se zadovoljile ukupne potrebe za kalorijama.
  • Podržava zdravlje kože: Poznato je da njegova antimikrobna svojstva i sposobnost sanacije rana pomažu u lečenju lezija, ujeda insekata, opekotina i čireva.
  • Antivirusna svojstva: Čisti med ima antivirusna svojstva protiv bakterija i enteropatogena. Ove osobine su verovatni razlog upotrebe meda za lečenje kašlja i prehlade. Poznato je da kontrolisana konzumacija meda može da spreči probleme sa zubima poput karijesa.
  • Protivupalna svojstva: Zahvaljujući dokazanoj antioksidativnoj aktivnosti, med se smatra prirodnim lekom za lečenje inflamatornih stanja poput upale grla, astme, meningitisa, itd.
  • Antioksidativna i antibiotska svojstva: Prirodni med deluje antioksidativno i antibiotski. Ova svojstva meda koja promovišu zdravlje učinila su ga najrasprostranjenijom namirnicom među decom.
  • Prebiotička svojstva: Med deluje kao prebiotik. To znači da pomaže u održavanju zdravog mikrobioma creva kod dece.
  • Ublažava refluks želudačne kiseline: Unos meda ublažava ovo stanje oblaganjem jednjaka i sluznice želuca. Ovo sprečava protok hrane i želudačnog soka nagore i na taj način pruža olakšanje.

Ublažava zatvor i dijareju: Zatvor i dijareja nisu retki kod dece. Dakle, ako pate od ovih stanja, med se može uzimati na prazan stomak da bi se dobilo olakšanje.

S obzirom na to da bagremov med sadrži veću količinu fruktoze vrlo je verovatno da će se sporo ili jako retko kristalizovati, ali ne brinite jer su svi pčelinji proizvodi Braće Blizanaca prirodni i garantujemo kvalitet.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *