Za veće količine i distribuciju meda možete nas kontaktirati na + 381 66 10 25 42
Cheesecake torta koju do sada niste probali
Cheesecake torta je slasna poslastica koja se sastoji od krema od sira i kore od keksa. Ovaj recept se može isprobati u nekoliko različitih okusa, uključujući čokoladu, jagodu ili čak limun. Jednostavno se priprema i savršen je za posebne prilike, poput rođendana ili zabave. Cheesecake torta je sigurno hit kod svih ljubitelja poslastica.
Sastojci:
- 6 šoljica (230g) cornflakes-a
- 100g neslanog putera
- 65g šećera
- 25g lipovog meda
Fil od zagrejanog meda:
- 160g lipovog meda
- 80g neslanog putera
- 1 kg krem sira, sobne temperature
- 1/2 šolje (110g) šećera
- 375 ml krema za kuvanje
- 4 jaja
Karamela:
- 50g lipovog meda
- 95 g smeđeg šećera
- 1/2 šolje (125 ml) krema za kuvanje
- 40g hladnog neslanog putera
- 1/2 kašičice paste od vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 150°C. Podmazati kalup za tortu prečnika 24 cm i podlogu obložiti papirom za pečenje.
Za bazu, stavite cornflakes u procesor hrane i izmrvite ga na male komade.
Stavite puter, šećer i med u veliku šerpu na srednju vatru i kuvajte dok se šećer ne rastvori i puter ne otopi. Dodajte cornflakes i dobro promešajte da se potpuno sjedini.
Kašikom sipajte u pripremljeni kalup za torte i dnom šolje pritisnite u podlogu tako da bude čvrsto zbijeno. Pecite 10 minuta ili dok se ne stegne. Ostavite sa strane da se ohladi dok pripremate fil.
Za fil od sira stavite med u malu šerpu na srednju vatru. Kada ugledate mehuriće, nastavite sa kuvanjem dok se ne karamelizuje i potamni, oko 4-5 minuta. Sklonite sa vatre, pa dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Ohladite na sobnoj temperaturi.
U velikom procesoru za hranu umutite krem sir, šećer i kajmak. Dodajte jaja i umutite da se sjedini, a zatim dodajte ohlađenu mešavinu meda.
Sipajte fil na podlogu od kornfleksa. Pecite 1 sat 15 minuta – 1 sat 20 minuta dok se kolač ne stegne. Trebalo bi da ima blago ljuljanje ako se lagano tapka.
Ohladite na sobnoj temperaturi pre nego što stavite u frižider preko noći.
Za karamel od meda stavite med, šećer i 30 ml vode u malu šerpu na srednju vatru. Kada provri, kuvajte 5 minuta ili dok ne dobijete tamno zlatno smeđu boju.
Sklonite sa vatre i pažljivo umutite krem. Umutite puter, 1/4 kašičice soli i vanilu. Ostavite da se ohladi.
Za serviranje, izvadite cheescake iz kalupa i ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi. Kašikom prelijte karamel od meda za serviranje.
Prijatno!