Jednostavna piletina u sosu od belog luka i meda

Sa receptom koji uključuje i pileći batak i pileća prsa, samo 20 minuta vas deli od večere koju voli cela porodica! Savršen obrok kada želite da pojedete nešto slano sa primesama slatkog.

Hrskava i lepljiva piletina u sosu. Ne može bolje od ovoga!

Sastojci:

  • 6 pilećih bataka, sa kostima ili bez
  • So, biber, začini
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • 6 čena belog luka, zgnječeno
  • 1/3 šolje bagremovog meda
  • 1/4 šolje vode (ili pilećeg bujona)
  • 2 kašike pirinčanog vinskog sirćeta (ili jabukovog sirćeta, ili bilo kojeg belog sirćeta)
  • 1 kašika soja sosa

Priprema:

Začinite piletinu biberom i belim lukom u prahu, posolite je i ostavite sa strane.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i pecite pileće batake ili filete prsa sa obe strane dok ne postanu zlatno ispečeni.

Smanjite vatru nakon prženja sa obe strane, poklopite tiganj poklopcem i nastavite da dinstate dok se piletina ne skuva, okrećući svakih 5 minuta dok ne bude gotovo. 

Ocedite veći deo viška ulja iz tiganja, ostavljajući oko 2 kašike za dodatnu aromu.

ZA SOS:

Kada je piletina gotova, poređajte je sa kožom nagore u tiganj (ako se kuva sa kožom). Zatim dodajte beli luk između piletine i pržite dok ne zamiriše (oko 30 sekundi). Nakon toga dodajte med, vodu, sirće i soja sos. Povećajte temperaturu na srednje jaku i nastavite da kuvate dok se sos ne smanji i malo zgusne (oko 3-4 minuta).

Piletina u sosu se može poslužiti preko povrća, pirinča, testenine ili uz salatu.

Prijatno!

piletina u sosu

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *