Kolač sa medom

Kolač sa medom je ukusna poslastica koja je poznata po svom bogatom i sočnom ukusu. Ovaj recept za kolač je jednostavan za pripremu i donosi mirisnu kombinaciju meda i začina. Uživajte u svakom zalogaju ovog slatkog delikatesa!

Sastojci:
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja meda
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1/2 šolje maslaca (omekšalog)
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje (opciono)
Način pripreme:

U većoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, mleveni karanfilić i so. Dobro promešajte sve suve sastojke kako bi se ravnomerno sjedinili.

U drugoj posudi, umutite omekšali maslac, smeđi šećer i med dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite sve zajedno dok se svi sastojci ne sjedine.

Postepeno dodajte suve sastojke u mokre sastojke, naizmenično sa mlekom. Mešajte smesu dok ne dobijete homogenu masu bez grudvica.

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite okrugli kalup za pečenje, prečnika oko 23 cm, tako što ćete ga namazati puterom i posuti brašnom.

Sipajte smesu za kolač sa medom u pripremljen kalup i poravnajte površinu. Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu i pecite kolač oko 40-45 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje i kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.

Kada je kolač sa medom pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi u kalupu. Zatim pažljivo izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki za hlađenje.

Pre posluživanja, po želji, pospite kolač sa malo šećera u prahu radi dekoracije.

Uz ovaj kolač sa medom uživaćete u svakom zalogaju! Može se poslužiti kao desert ili uz šolju toplog napitka.

Napomena: Možete dodati orahe, bademe ili suvo voće po želji, kako biste obogatili ukus kolača sa medom.

Prijatno!

kolač sa medom

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *