Kako livadski med pomaže organizmu?

Livadski med jedan je od najcenjenijih medova na našim prostorima.

Verovalo se nekada da su livade tamo gde nema plodnog zemljišta pogodnog za obradu. Međutim, već nekoliko godina unazad budila se svest o tome koliko su te livade zapravo vredne i koliko toga mogu da doprinesu. Kako je poljoprivredna proizvodnja gubila na popularnosti, zbog sve skuplje mehanizacije, tako su njive pretvarane u livade koje su bile pune raznovrsnog medonosnog bilja.

Naravno, tu je i bila šansa za mnoge pčelare, poput nas, da postave svoje košnice i otpočnu proizvodnju jednog od najcenjenijih medova – livadskog!

oporavak mišića

Livadski med - karakteristike

Pčelinjom strpljivošću i marljivošću sakupljeno je bogatstvo sa cvetne livade. Livadski med naziva se i cvetnim medom. Monoflornog je porekla, raznovrstan i bogat hranljivim materijama. Kako se sastoji od nektara brojnih biljnih vrsta, sa mnoštvom aktivnih sastojaka koji povoljno deluju na organizam, livadski med ima primenu i u narodnoj medicini.

Boja varira od tamnije do svetlije u zavisnosti od atmosferskih prilika koje utiču na rast flore na mestu gde su pčele stacionirane. Jačeg je mirisa i ukusa od bagremovog meda, ali je slabijeg od meda uljane repice.

Neke od biljaka koje ulaze u sastav ove vrste meda su: leska, vrba, divlji i domaći ringlov, zova, divlje jagode, kupine, kruške, maline, mrtva kopriva, maslačak, razne vrste deteline, kokotac, lavanda, vanilova trava, kamilica, svilenica, više vrsta gaveza i mnoge, mnoge druge.

Livadski med i benefiti po organizam

Livadski med zauzima prvo mesto u lekovitosti zahvaljujući raznolikosti biljaka od kojih je napravljen. Svaka biljka ima svoja lekovita svojstva, pa tako i cvetni med poprima svojstva i benefite tih biljaka. 

Zahvaljujući obilju različitog polena livadski med ima bogatu mineralnu bazu koja je prava riznica zdravlja. Obiluje jodom, aluminijumom, gvožđem, kalcijumom i velikim brojem aminokiselina koje dolaze od polena i nektara. 

Svima kojima je potrebna dodatna energija nju mogu naći u našem prirodnom medu. Mnogi ga baš zbog toga koriste za lek, ali treba imati u vidu da usled prisustva dosta različitog polena treba biti obazriv ukoliko ste skloni alergijskim reakcijama.

Preporučuje se osobama koje su slabog imunološkog stanja, često se suočavaju sa prehladama, kijavicama, i alergijama. 

Snagom raznovrsnih sastojaka, livadski med povoljno utiče na decu u razvoju, na starije, one kojima je potreban oporavak i dodatna energija. Deluje antistresno, jača srce i reguliše srčani ritam, poboljšava cirkulaciju, ubrzava obnavljanje krvnih sudova. Odličan je u borbi protiv goijaznosti i pomaže u detoksikaciji organizma. Poseduje antigljivično, antimikrobno, ali i antiseptičko dejstvo, a koristi se najviše kao preventiva.

Kristalizovan livadski med

Kristalizacija ili granulacija meda je prirodni fenomen kojim med prelazi iz tečnog stanja u polučvrsto stanje. 

Kristalizovan livadski med dobijen je kraćim odstojavanjem sveže izvrcanog livadskog meda. Obično je slučaj da se med kristališe svega nekoliko meseci nakon vrcanja. 

Katalizatori, odnosno materije koje pokreću ili ubrzavaju kristalizaciju su polenova zrnca, sitne čestice voska i propolisa što značajno utiče na poboljšanje kvaliteta i lekovitosti meda. 

Kada se kristališe, med se lako može vratiti u tečno stanje. Dovoljno je teglu staviti u vodu, prethodno zagrejanu na nekih 30, 40 stepeni. Treba voditi računa da to bude maksimalna temperatura iz razloga što se na većoj temperaturi gube lekovita svojstva iz meda. 

Livadski med - pravilna upotreba

U našem narodu postoji odbojnost prema kristalizovanom medu i retko ćete primetiti da neko, ukoliko ima izbor, kupuje kristalizovani med. Ili ako ga neko i kupi koristi prvu priliku da ga, izlagajući ga visokim temperaturama, otopi. Što je pogrešno! 

Najoptimalniji način konzumiranja meda jeste tako što ćete kašiku meda ostaviti u ustima da se istopi, iz razloga što se na taj način još u ustima apsorbuju sva lekovita svojstva iz meda. Sporo topljenje meda u ustima ćete postići samo ukoliko je on u kristalizovanom stanju ili ga možete rastopiti u mlakom čaju ili vodi pa popiti. Najbolje je uzeti ga pola sata pre obroka. 

Ne možemo da ne pomenemo  pojavu veštačkog meda i raznih prevara koje se dešavaju prilikom prodaje meda. Zbog toga je neophodno da kupujete med od proverenih proizvođača i med sa deklaracijom o kvalitetu i kontroli proizvoda.

Izbegavajte sumnjive trgovce kod kojih je med možda za nijansu jeftiniji ili vam se na bilo koji drugi način učini pristupačnijim.

Med se takođe, kao i svako drugo prirodno lekovito sredstvo dozira. Nije potrebno uzimati veliku količinu kako bi se postigao bolji efekat. Preporučene doze su do 100 grama meda za odrasle, a za decu do 50 grama više puta u toku dana.

Med i pčelinje proizvode Braće Blizanaca možete pronaći na našem sajtu ili tako što ćete posetiti našu tezgu na Futoškoj pijaci, u međuvremenu možete pročitati našu besplatnu studiju i saznati na koje načine na koje med može da unapredi stanje vašeg organizma!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *