Orahovača sa medom

Orahovača sa medom je ukusno piće koje kombinuje aromatične orahe i slatkoću meda. Ova jedinstvena kombinacija pruža osvežavajući i bogat ukus. Evo recepta koji će vam pomoći da pripremite osvežavajuću orahovaču sa medom kod kuće.

Sastojci:

  • 200 g oraha
  • 1 l vode
  • 200 g šećera
  • 2 kašičice meda
  • 1 limun
  • 1 štapić cimeta (opciono)

Način pripreme:

Prvo, pripremite orahe tako što ćete ih oljuštiti i grubo ih iseckati. Možete koristiti seckalicu ili nož za ovaj korak.

U velikom loncu, zagrejte vodu do ključanja. Dodajte iseckane orahe i kuvajte ih na laganoj vatri oko 10 minuta. Ovaj korak će pomoći da se izdvoje arome i ukusi iz oraha.

Nakon 10 minuta, dodajte šećer u lonac sa orasima i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Kuvajte smesu još 5 minuta kako biste stvorili sirup.

Sklonite lonac sa šporeta i ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi. Ovo će omogućiti da se svi ukusi sjedine.

Nakon što se smesa ohladila, procedite je kroz cediljku kako biste uklonili komade oraha i dobili čistu tečnost. Vratite tečnost nazad u lonac.

Iscedite sok od limuna i dodajte ga u lonac sa orahovačom. Dodajte i med, koji će dodatno obogatiti ukus pića. Ako želite, možete dodati i štapić cimeta kako biste pojačali aromu.

Vratite lonac na šporet i zagrejte ga na srednjoj vatri. Mešajte dok se med potpuno ne rastopi i dok orahovača se medm ne dostigne željenu temperaturu, ali nemojte dovesti do ključanja.

Sklonite lonac sa šporeta i ostavite da se orahovača sa medom ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se piće potpuno ohladi, sipajte ga u staklene flaše ili tegle i čuvajte u frižideru. Ovako pripremljena orahovača sa medom može trajati nekoliko nedelja.

Poslužite orahovaču sa medom ohlađenu i uživajte u njenom bogatom ukusu i osvežavajućim aromama.

orahovača sa medom

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *