Osvežavajuća torta sa medom

Torta sa medom je slatka poslastica koja spaja bogat ukus meda sa nežnom teksturom fila. Ova jedinstvena kombinacija pruža savršen balans između slatkog i kremastog. Evo recepta za ukusnu tortu sa medom koju možete pripremiti kod kuće.

Sastojci za koru:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • 3 kašike meda
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Sastojci za fil:

  • 500 ml pavlake za šlag
  • 200 g kisele pavlake
  • 3 kašike meda
  • 1 kašičica vanilin šećera

Sastojci za preliv (opciono):

  • 2 kašike meda
  • 2 kašike tople vode
Način pripreme:

Kora:

Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte med i lagano promešajte. U posebnoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima i mešajte lagano dok se sve dobro sjedini.

Pleh za pečenje prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smesu za koru. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa i kada se čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Izvadite koru iz rerne, ostavite je da se ohladi, a zatim je pažljivo presecite horizontalno na dva dela.

Fil:

Umutite pavlaku za šlag dok ne postane čvrsta. Dodajte kiselu pavlaku, med i vanilin šećer, pa lagano promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Kako se sklapa torta sa medom?

Na donju koru nanesite polovinu fila.

Stavite gornju koru preko fila.

Preostali fil nanesite na vrh torte i lepo je izravnajte.

Ako želite, možete pripremiti preliv od meda tako što ćete mešati med i toplu vodu. Prelijte ga preko torte.

Torta od meda zatim ide u frižider. Ostavite da se dobro ohladi i stegne nekoliko sati pre serviranja.

Pre serviranja, po želji možete ukrasiti tortu sa malo rendane čokolade, seckanim orasima ili svežim voćem.

Ova ukusna torta sa medom je spremna da zadovolji vaše slatke želje. Uživajte u njenom bogatom ukusu i nežnoj teksturi, i obradujte svoje nepce ovom posebnom poslasticom.

 

torta sa medom

One comment

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *