Propolis za jačanje imuniteta

Propolis i polen vam mogu pomoći da osnažite imunitet i ove jeseni izbegnete viruse i prehlade! Med i proizvodi od meda spadaju u najpopularnije prirodne lekove. Godinama unazad

Propolis i polen vam mogu pomoći da osnažite imunitet i ove jeseni izbegnete viruse i prehlade!

Med i proizvodi od meda spadaju u najpopularnije prirodne lekove. Godinama unazad koriste se za preventivu, lečenje i oporavak. U današnje vreme, pčelinji proizvodi sve više postaju deo svakodnevne ishrane što je ljudima donelo razne benefite, poput smanjenog odlaska kod lekara i snažnog imuniteta tokom cele godine. Pored meda, koji je saveznik snažnog i otpornog tela, najpoznatiji pčelinji proizvodi su propolis i polenov prah. 

Propolis i polen treba da budu sastavni deo vaše kućne apoteke. Ove prirodne proizvode možete da naručite na našem online shopu, lako i brzo.

U nastavku saznajte više o propolisu i polenu!

oporavak mišića

Propolis i polen - glavni benefiti

Propolis je smolasta materija koju pčele donose iz prirode, skidaju sa drveta i nose u košnicu. To je najjači antiseptik koji proizvode pčele. Kasnije ga obogaćuju sa malo voska i nešto enzima, raznim izlučevinama i drugim dodacima iz prirode i same pčelinje zajednice.Takva supstanca služi pčelama za dezinfekciju, sterilnost zajednice, čišćenje saća nakon izlegnuća nove generacije pčela i zapušavanje rupa na košnici. 

Nakon toga, propolis je spreman da se ostruže iz košnice od strane pčelara. Zatim se propolis potapa u 96% alkohol koji omogućava da se sve vrste mikroelemanata i opšte korisnih sastojaka izvuku iz propolisove smole i postanu pogodne za unošenje u ljudski organizam. Propolis ima i antiflamatorno dejstvo i deluje kao prirodni lek protiv bolova

Sastav propolisa može varirati u odnosu na to gde se pčele nalaze i kakvo drveće i cveće se nalazi u njihovoj okolini.

Polenov prah je naziv za sitan, fini prah sastavljen od polenovih zrna golosemenica i skrivenosemenica. Pelud, polen ili polenova zrna kako ga još nazivaju, se sadrže u samom cvetu pomenutih biljaka odakle ih pčele sakupljaju (lepljenjem za dlačice na svojim nožicama) posećivanjem cveća i pijenjem nektara.

Ovaj pčelinji proizvod je izvor vitamina, mineralnih materija i proteina za pčelinje larve. Samo neki od korisnih materija koje sadrži ovaj pčelinji proizvod su:

 • Gvožđe;
 • Fosfor;
 • Magnan;
 • Bakar;
 • Kobalt;
 • Mravlja i razne organske kiseline neophodne za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma;
 • Karoten;
 • Esencijalne aminokiseline;

S obzirom na to, jasno je da je upravo to kompletna hrana kako za insekte tako i za ljude.

Propolis i polen - kako se koriste?

Da bi se svi pozitivni zdravstveni efekti propolisa i polena najbolje ispoljili, neophodna je pravilna konzumacija.

Propolis - način upotrebe

Propolis kapi se najčešće koriste razblažene s vodom u odnosi 1 prema 10, i služe za:

 • Ispiranje usta;
 • Dezinfekciju i brzo zarastanje rana u usnoj duplji;
 • Nanose se na posekotinu ili rana dezinfekcije i bržeg zarastanja;
 • Koriste se za ublažavanje upala i bola u grlu, želucu, jednjaku i crevima;

Najbolje ga je koristiti preventivno u intervalima konzumacije i praviti pauze od po 3 dana. Ne postoji određeni rok tokom kog se mora prestati sa ovakvim načinom konzumacije.

Ako je već došlo do određenih simptoma kao što su bolovi ili grebanje u grlu (ili jedno i drugo), nosu, jednjaku, želucu i crevima, preporučuje se da se u supenu kašiku vode nakapa 10 do 20 kapi (10 ukoliko je preventiva, 20 ukoliko postoje simptomi). Dobro je konzumirati propolis kapi ujutru i/ili popodne pa čak i/ili uveče u zavisnosti od izraženosti simptoma i izmućkati usta najmanje 4 do 6 sekundi. Nakon toga progutati.

Propolis i polen

Polen - način upotrebe

Spoljašnji omotač polenovog zrna je izgrađen od celuloze, te je poprilično otporan i teško se razgrađuje. Iz tog razloga se preporučuje upotreba na sledeći način:

 • Prvih 7 dana potopiti polenov prah u količini od 1 kafene kašike u 0,2 decilitra tečnosti (čaj, voda, mleko, jogurt…) i ostaviti ga odstoji 6 do 12 časova. Tečnost ne sme nikako biti vruća.
 • Drugih 7 dana ukoliko nema alergijskih reakcija preći na 1 supenu kašiku polena po istoj proceduri;
 • Nakon toga može se konzumirati i u znatno većim količinama (prilikom apiterapije i do 7 supenih kašika na dan).

Polenov prah odličan je antioksidant, ima antimikrobna, antiupalna, antigljivična, i antivirusna dejstva. Efektivno usporava proces starenja organizma.

Polen i propolis - moguće nuspojave

Nuspojave uzimanja propolisa i polena su retke, ali ipak moguće. Neke od njih su:

 • Alergijska reakcija;
 • Osip;
 • Bol i osetljivost u ustima;
 • Povraćanje (ukoliko preparat sadrži visok procenat alkohola, a uzima se kad i neki drugi lekovi);

Simptomi se mogu javiti odmah ili 3 do 4 dana nakon konzumacije.

Zbog svog sastava i svojih svojstava preporučuje se osobama koje imaju problem sa anemijom, slabošću, hroničnim umorom i malaksalošću, bledom kožom, iscrpljenošću, podočnjacima, bolovima i bolestima skeleta i skeletnog sistema. Takođe, preporučuje se radnicima u nervno napetim i stresnim okolnostima. Osobama sa ispucalim noktima, bolestima srca, bolestima bubrega i prostate, bolestima zuba, sporim zaceljivanjem rana, niskim nivoom hemoglobina, krvne plazme. Polen i propolis podstiču rast, razvoj i oporavak čelija, tkiva i celokupnog organizma, pa su idealni za fizičke radnike, sportiste i sve one koji žele da žive kvalitetnije i zdravije.

Naši proizvodi imaju dugu tradiciju i izvorni kvalitet. Uverite se i sami – probajte prirodne proizvode Braće Blizanaca.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *