Spremite cheesecake kao Jamie Oliver!

Cheescake je omiljeni dezert ljudi širom sveta. Sigurni smo da ste do sada pročitali mnoge recepte, ali u nastavku vam predstavljamo onaj koji do sada niste probali. Dajte mu šansu, i nećete se pokajati!

Sastojci:

  • 250 g krem sira, sobne temperature
  • 6 jaja
  • 100 ml mleka
  • 60 g neslanog putera, rastopljenog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika limunovog soka
  • 140 g šećera
  • 60 g običnog brašna
  • 1 kašika kukuruznog brašna
  • Šećer u prahu
  • 400g šljiva, prepolovljenih, bez koštica
  • 100 g bagremovog meda
Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. 

Napunite posudu za pečenje vrelom vodom i stavite na donju policu rerne da stvori paru. 

Podmazati i obložiti podlogu i stranice kalupa za tortu prečnika 20 cm papirom za pečenje.

Umutite krem sir da se opusti, dodajte žumanca i umutite dok ne postane glatka. Dodajte mleko, puter, vanilu, limunov sok i pola šećera, pa umutite da se sjedini. Dodajte brašno, prstohvat soli i umutite da se sjedini.

U posebnoj posudi umutite belanca. Dodajte preostalih 70 g šećera, 1 po 1 kašiku, mutite dok ne dobijete sjaj. Pomešajte sa umućenim krem sirom, a zatim sipajte u tepsiju. 

Pecite kolač od sira na polici iznad vode 15 minuta ili dok se ne podigne i ne dobije zlatnu boju. 

Smanjite temperaturu na 170°C i pecite još 30 minuta ili dok ne bude pečeno sa blagim ljuljanjem u sredini. 

Isključite rernu i ostavite kolač da se ohladi sa otvorenim vratima.

Za medene šljive stavite sve sastojke u tiganj na srednju vatru. Kuvajte 8 minuta ili dok ne omekšaju. Ostavite da se ohlade, a zatim izvadite šljive šupljikavom kašikom i odbacite kožicu. Vratite se u sirup.

Za serviranje pospite cheescake šećerom u prahu i kašičicom prelijte ohlađenim šljivama.

Uživajte!

cheescake

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *