Med u poslasticama – 3 recepta koje morate probati!

Med je jedna od češćih namirnica koje se koriste u kulinarstvu. Med se često koristi kao zamena za šećer u poslasticama. On je prirodni proizvod koji pruža nekoliko zdravstvenih prednosti u odnosu na šećer, kao što su bolja probava i niži glikemijski indeks. Med takođe daje unikatan, prirodni ukus poslasticama. 

Postoji mnogo različitih vrsta meda koji se mogu koristiti u poslasticama, među kojima su i livadski, bagremov, lipov i drugi. Ove i mnoge druge možete pronaći u našem shopu, pogledajte ponudu!

menopauza

Prednosti koje ima med u odnosu na šećer

Med ima nekoliko prednosti u odnosu na šećer:

  • Nutritivne vrednosti: Med sadrži vitamine i minerale, uključujući vitamine B i C, kalcijum, magnezijum i gvoždže. Šećer, sa druge strane, nema hranljivu vrednost.
  • Glikemijski indeks: Glikemijski indeks meda je niži od šećera, što znači da će med manje uticati na količinu glukoze u krvi. Ovo je važno za osobe sa dijabetesom ili koje žele da održe stabilne nivoe šećera u krvi.
  • Probava: Sadrži enzime koji pomažu u probavi hrane, dok šećer može da ima štetan uticaj na probavni trakt.
  • Antioksidansi: Sadrži antioksidanse koji štite organizam od štetnih efekata slobodnih radikala, dok šećer ne sadrži antioksidanse.
  • Ukus: Med daje jedinstven i prirodan ukus poslasticama, što šećer ne može da ponudi.

Kako pravilno koristiti med u poslasticama?

Kada u pripremi nekih jela ili kolača šećer zamenjujete medom vodite računa o tome da med nije toliko sladak i da ukoliko u receptu piše da je potrebna jedna četvrtina šolje šećera, to znači da treba dodati punu šolju meda.

Med se lako taloži i zgusne kada se kuva na visokim temperaturama. Kada koristite med u poslasticama, radite sa nižim temperaturama ili dodajte med na kraju kuvanja.

Dobro se kombinuje sa drugim sastojcima, kao što su orasi, bademi, cimet, limun, i sl. Kombinacijom sa drugim sastojcima, med će dati jedinstven i bogat ukus poslasticama.

Treba ga čuvati na hladnom i tamnom mestu, u zatvorenoj posudi. Ako se med taloži ili zgusne, možete ga opet rastopiti, ali o načinu na koji ćete to učiniti morate voditi računa.

Postoji mnogo različitih vrsta meda koji se mogu koristiti u poslasticama, svaki sa svojim specifičnim ukusom i karakteristikama. Isprobajte različite vrste meda i pronađite onaj koji vam najviše odgovara.

Recepti za poslastice sa medom

Kornfleks poslastica

Potrebni sastojci:

  • 250 gr margarina;
  • 200 gr čokolade za kuvanje;
  • 150 gr seckanih oraha;
  • 250 gr kornfleksa;
  • 12 kašika bagremovog meda;

Potrebne su i papirne korpice u koje se stavlja dobijena smesa.

Priprema:

U šerpu stavite margarin isečen na šnite, u otopljeni margarin dodajte polomljenu čokoladu, med. Sve dobro otopite i izmešajte, pa sklonite sa ringle.

U ovu masu dodajte seckane orahe i usitnjen kornfleks, dobro izmešajte i kašičicom punite papirne korpice, stavite u frižider da se stegnu i poslužite.

Uživajte!

med

Čokoladni brauni

Potrebni sastojci:

Priprema:

Istopite čokoladu u mikrotalasnoj. Umutite jaja mikserom dok ne postanu vazdušasta. Sipajte med i čokoladu u umućena jaja i mnogo dobro promešajte. Dodajte brašno i so i mešajte ponovo, dok se sve dobro ne iskombinuje i nema grudvi. Ne preterujte sa mešanjem. Sipajte smesu za brauni u kalup za kolač i pecite oko 15 minuta ili dok ne bude potpuno gotovo. Nakon što izvadite ostavite 20 minuta pre nego što ga servirate.

Prijatno!

Čokoladni mus

Potrebni sastojci:

  • 1 veliki sazreo avokado;
  • 1/2 uzrele banane;
  • 3 ili 4 kašike kakaoa;
  • 1/3 šolje lipovog meda;
  • neko voće ili blanširani bademi;

Priprema:

Avokado i bananu stavite u blender i sjedinite u homogenu smesu.  Dodajte lipov med u smesu, promešajte i potom dodajte kakao. Dobijeni čokoladni mus rasporedite u male posudice i pospite odabranim voćem ili orašastim plodovima. Zdrav čokoladni mus ostavite da odstoji u frižideru pre konzumacije.

Ukusno, a zdravo!

med

Ukoliko tražite kvalitetan, prirodan med za pravljenje poslastica Braća Blizanci su pravi izbor za Vas. Naši proizvodi su potpuno prirodni, bez dodataka i hemijskih sredstava. Ne samo da su naši proizvodi odličnog kvaliteta, već su i pristupačni po ceni!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *